Süssünk muffint "u"-val!
2008.08.24. 12:40
A sütést és a főzést egyfajta misztikusköd borítja azok számára, akik csak hírből ismerik a konyhát. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, ilyet csak a nagymamám vagy az anyukám tud csinálni. Nekem ez nem megy. Hol a konyha? Mi van ott? Mi az a gáz? És egyáltalán mire kell használni?! Na persze azt azért mindenki tudja, hogy mi az a gáz-, vagy villanytűzhely és nyilván azt is, hogy mire való. Ha valaki mégsem találkozott még az előbbiekben említett használati tárggyal, sütés vagy főzés előtt mindenkép próbáljon meg legalább köszönő viszonyba kerülni vele! A konyha egyik legbefolyásosabbja, megéri jó viszonyt kialakítani vele, mégiscsak hosszabb távra tervezünk. Egy jövendőbeli „szakácsnak” meggyűlhet a baja akár egy edénnyel vagy egy zacskó liszttel is, én már csak tudom. De hát ugye mindent el kell kezdeni valahol. Még a nagyi sem úgy jött a világra, hogy tortával köszöntötte újdonsült anyukáját és bizony sütiket sem osztogatott a doki bácsiknak és a nővérkéknek. Nem szeretnék leírni egy konkrét receptet, hanem inkább megosztanám a konyhában szerzett eddigi tapasztalataim azokkal, akik arra a bizonyos első alkalomra készülnek, hiszen az első mindig fontos, döntően befolyásolhatja bimbózó románcunkat a konyhával.
Vegyük a világ legegyszerűbb süteményét, amit elrontani sem lehet, azaz a muffint! A muffin egy kedves, aranyos süti, amit bárki el tud készíteni és még finom is. Csokis, mákos, meggyes, barackos, túros, olyan amilyet csak akarunk! Ez és egyszerűsége teszi, olyan ellenálhatatlanul vonzóvá. Természetesen kisebb összezördülések itt is történhetnek a különböző konyhai eszközökkel vagy magával a kiszemelttel, végül is minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek. Például, mindenképp ajánlom azoknak, akik most tudják meg, hogy mi is az a bizonyos igazság, ami odaát van a konyhában, hogy az asztalról mindent tegyenek védett helyre, mert egyes dolgok, akárcsak Makrancos Kata, makacsak és nem áll szándékukban segíteni a munkánkat. A tál elővétele egyszerű, főképp, ha tudjuk, hol keressük. Az sem mindegy, mekkora az akkora, úgyhogy lehetőleg ne az otthonunkban fellelhető legkisebb tálkát vegyük elő. A lisztes zacskóval csak óvatosan! Eme termék a Katák Katája, ami csak azért van, hogy minket bosszantson. Ha kinyitjuk fúj egyet és máris gondolhatjuk, beköszöntött a tél, az asztalra legalábbis biztos. Ne álljunk le törölgetni az elvándorolt hozzávalót! Mikor óvatosan megpróbálunk valamilyen mérőedénybe adagolni belőle garantált, hogy újra megtörténik az előbbi havazás, csak időt veszítenénk és kezdhetnénk elölről a tisztogatást, amit még párszor úgyis meg kell ejtenünk, így aztán hagyjuk inkább a végére az egészet és szabaduljunk meg egyben az elkószált összetevőktől! Ott van még a habverő kérdés… Nem egy hálás feladat bármit is habverővel felverni, az már biztos. Ha más nem is, de a fal biztosan bánja, ha nem figyelünk és azt ugye senki sem akarja. Próbáljuk megkeresni az asztal legtávolabbi pontját és ott megoldani a megoldandót! Ha az ízesítéshez valamilyen darabolandó dolgot használunk (pl.: csoki, gyümölcsök), ne féljünk nagyon a késektől, csak egy kicsit! Jómagam nem tartom őket olyan agresszívnak, mint mások, bár ennek oka lehet az is, hogy az én otthonomban az éles szerszám ritka, mint a fehér holló. Innentől már tényleg minden megy, mint a karikacsapás. Az összes hozzávalót egybeöntjük, és szépen összekeverjük. Ha kész a kavarás fogjuk a muffinsütőt és belekanalazzuk a tésztát. Ne essünk pánikba, ha a muffinunk nem lesz egy égig érő paszuly, vagyis nem nő meg. Ez nem a mi hibánk. Az a muffin, amihez csak egy csomag sütőport teszünk, soha nem fog megnőni. Két csomaggal már többre megyünk, és ha még szódabikarbonát is teszünk hozzá, akkor aztán lesz hű meg ha! Attól azért nem kell tartani, hogy akkora lesz a művünk, mint megalomániás amerikai barátainké. Egy utolsó jó tanács: sem a süteményünknek, sem nekünk nem tesz jót, ha a sütőből kikapott édességet orvul megtámadjuk.
Muffin alaprecept:
17 dkg margarin 12-13 dkg cukor 4 egész tojás 1 evőkanál vaniliás cukor 5 evőkanál tej egy csipet só
Ezt habverővel összekeverjük, majd 32 dkg lisztet 1 csomag sütőport hozzá- teszünk. Tipp: Ha a tésztába mézeskalács fűszerkeveréket szórunk, már kész is a karácsonyi süti!
|